Az európai bizottság alelnöke porig alázta Orbán beteg "demokráciáját"

Az európai bizottság alelnöke porig alázta Orbán beteg

Egy ilyen magas pozícióban lévő európai vezető véleménye Orbánnak is fáj.

Vera Jourová a Spiegelnek adott interjúban arról beszélt: amit Orbán csinál még csak nem is illiberális. Szerinte félő, hogy a közvélemény egy napon arra döbben rá: a legutóbbi választás volt az utolsó, amelyet még szabadnak lehetett nevezni - írja a Hvg360.

Az európai vezető baljós előjelzést adott Magyarországról. 

Jourová szerint félő, hogy a közvélemény egy napon arra döbben rá: a legutóbbi választás volt az utolsó, amelyet még szabadnak lehetett nevezni.
Orbán arra sem tud hivatkozni, hogy szándékosan bántanak minket

Az Európai Bizottság alelnöke az interjúban megnyugtatott mindenkit, hogy a hónap végén előterjesztendő jogállami jelentés nem helyettesíti

  • a folyamatban lévő jogállami eljárást Magyarország és Lengyelország ellen,
  • sem pedig az Európai Bíróságnál kezdeményezett szerződésszegési eljárásokat.

Éppen azért mérik fel a demokrácia helyzetét az összes tagországban, hogy Budapest és Varsó nem mondhassa: kipécézik őket.

Arra a kérdésre, hogy Orbán a felhatalmazási törvénnyel messze nagyobb mértékben korlátozta az alapjogokat a járvány első hulláma során, mint a többi tag, majd megint csak másokra hivatkozott, a politikus azt válaszolta:

ebből is látszik, mennyire fontos az objektív tájékoztatás. Ugyan Európa több más részén is megnehezül a sajtó munkája, szűkül a civil szervezetek mozgástere, de ami Magyarországon van, az riasztó. A magyar médiát már nemigen lehet sokszínűnek nevezni. Épp ezért a Bizottság a jövőben fokozottan oda akar figyelni a sajtószabadságra. A demokrácia egyik pillére ugyanis, hogy átfogóan és szabadon lehessen tájékozódni - harangozza be interjúját a Hvg360.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.22

Így emlékezhetsz meg idén 1956 hőseiről

Méltó módon emlékeznél meg az '56-os forradalom és szabadságharc hőseiről? Idén több eseményen is megteheted! Mi pedig Facebookon fogjuk közvetíteni a legfontosabb történéseket.

  • 2020.10.22

Karácsony: az EU-pénzek felét az önkormányzatokon keresztül használjuk fel!

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöksége támogatja a Szabad Városok kezdeményezését, amely célja, hogy az Európai Unió válságkezelő támogatása a kiváltságosok gazdagodása helyett a többség javát szolgálja - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

  • 2020.10.22

Laborország: Ausztria szigorít, Orbán mégsem követi a példáját

Úgy néz ki, a miniszterelnök szabadjára engedte a járványt Magyarországon és a súlyos helyzet ellenére sem vezet be újabb korlátozásokat.