Kincses Gyula: ez az eljárás hihetetlenül irritáló és ellenszenves volt

Kincses Gyula: ez az eljárás hihetetlenül irritáló és ellenszenves volt

A Magyar Orvosi Kamara elnöke a Fidesz-kormány által hozott új, az egészségügyi dolgozók jogállását szabályozó törvényt értékelte a Klubrádióban.

Mivel Kásler Miklós elvileg az egészségügyért is felelős miniszterről már mindenki számára nyilvánvaló, hogy erre is alkalmatlan, Kincses Gyula a MOK elnöke Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt szerdán a múlt héten elfogadott fideszes törvényről. Erről számolt be a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

„Csak így tovább, ennek álljuk útját” - foglalta össze némileg ellentmondásosan az orvosi szakma véleményét.

A béremelés több, mint időszerű volt, de az orvosokat felháborítják azok a dolgok, amiket egyeztetés nélkül, mintegy meglepetésként csomagolt a törvénybe a kormány.

A törvénynek nagyon nagy az elutasítottsága, és ennek több oka van. Az egyik maga a tartalma, hiszen vannak benne olyan pontok, amelyeket objektíven, higgadtan szemlélve is elfogadhatatlannak tartunk, és ezeken változtatni kell - mondta Kincses Gyula

Orbán a törvény beterjesztése előtt eljátszotta, hogy egyeztet a szakmával. Magával Kincses Gyulával is tárgyalt. Utólag az orvosok és a kamara elnöke is megdöbbentek, hogy mit fogadott el valójában a parlament. Kincses Gyula hozzátette:

"Egy törvény megítélését mindig befolyásolja a születésének módja, és maga az eljárás hihetetlenül irritáló, ellenszenvet keltő volt."

Pintér Sándor elviekben nem zárkózott el a törvény korrigálásától.

Nem szabad alkalmazotti státuszba vagy valamilyen társas vállalkozásba kényszeríteni az eddig független háziorvosokat.

A konzultáción szóba került még az alapellátás megreformálása is. A kormány szeretné elterjeszteni a háziorvosok körében a csoportpraxist vagy praxisközösséget. A MOK egyetért azzal, ha erre lehetőséget teremtenek, de nem szabad ebbe belekényszeríteni a háziorvosokat. Azokat is támogatni kell, akik a hagyományos formában rendelnek.

A másik fontos egészségügyi dolgozókat tömörítő szervezet Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) tagjai is nagy arányban elutasítják a rájuk kényszerített törvényt. Harmaduk akár utcára menne, hogy tiltakozzon.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.21

Orbánék jövőre 118 milliárdot adnak a legnagyobb állami hazugsággyárnak

A közmédiának csúfolt, valójában a Fidesz szekerét toló MTVA az eddigieknél is magasabb rekordköltségvetésből gazdálkodhat 2021-ben.

  • 2020.10.21

Lassan semmi értelme figyelni Müller Cecília adatait

Egy nap alatt 48-an haltak meg, összesen 1259 regisztrált áldozata van hazánkban a koronavírus-járványnak.

  • 2020.10.21

Kunhalmi Ágnes: az igazság végül mindig utat tör magának

Az MSZP társelnöke üdvözli az Orbán hazug lakájmédiáját elmarasztaló bírósági ítéleteket.